vyberete sy záložku "scény" na hlavní obrazovce vašeho HomeCentra, zvolíte typ scény: magické (jsou nejjednodušší a velmi vhodné pro začátečníky nicméně velmi omezené funkce)

anebo Blokové (jenž umožňují docela solidní poměr jednoduchosti a rozsahu možností). u Home Centra 2 je možnost i Lua scén.



Kliknutím na + si otevřete menu


zde si můžete vybrat co scénu spustí:

Počasí (například deštivo, větrno atd. například na zavření oken)

Proměnné (zde je zcela na vás co upraví vlastnoti proměnných ale lze nadefinovat vlastní hodnoty nebo předdefinované "den" / "noc" kupříkladu)

časovače (denní týdenní cikly, konkrétní čas, východ západ slunce)

zařízení (vypínač, teploměr, hlásič požáru)

GPS (napříkald pokud se registrovaný telefon blíží k jednotce tak se odkóduje)


pro naše potřeby se podívámě na zařízení, nejpřehlednější je zřejmě "více zařízení" kde jsou seřazena všechna zařízení dle místností popřípadě sekcí domu


zde se dá zvolit dodatečná podmínka (například je spuštěn spínač a pohybové čidlo hlásí světlost pod 100 LUX)

také se dá nastavit jiné spouštěcí zařízení (pokud je zapnut vypínač A neb vypínač B)

a samozřejmě můžete nastavit také "pak" tedy co se stane když se splní podmínky nutné pro spuštění scény


v našem příkladě se spustí RGBW modul.

(poznámka v červených polích za stavem zařízení lze definovat dobu. tedy pokud se spínač sepne po dobu delší než 5 sekund tak se spustí RGBW se spožděním 7 vteřin v tomto příkladě je první červený rámeček s hodnotou 5 a druhý s hodnotou 7)



Magické Scény:

Magické scény mají stejné rozhraní jako Swipe a podporují drag&drop techniku (najdete si zařízení jenž si přejete aby bylo aktivační, levým tlačítkem myši jej "uchopíte" a přesunete do prvního pole scény "if" (pokud), lze zde také vyhledávat zařízení v poli "zadejte text"


dále nastavíte jaký stav má splňovat aktivační zařízení aby byla scéna spuštěna. tedy v našem případě musí být spínač zapnut


najdete si zařízení jenž si přejete aby bylo aktivováno, levým tlačítkem myši jej "uchopíte" a přesunete do druhého pole scény "then" (tak),i zde lze vyhledávat zařízení v poli "zadejte text"


nastavíte na jaký stav se má aktivované zařízení změnit.

v obou případech uložte scénu a popřípadě pojmenujte