Virtuální zařízení




Virtuální zařízení je ovladač zařízení, jenž se zobrazuje ve vašem home centru, ale místo komunikace přes Z-wave se spojí s jiným systémem přes TCP/IP.

Do tohoto zařízení je možné přidávat, tlačitka, popisky, posouvátka každý z těchto prvků si nastavíte dle individuální potřeby.

Jinými slovy lze tímto způsoben ovládat jakékoliv zařízení domácí automatizace přímo z hlavní obrazovky Home Centra.


Virtuální zařízení fungují jak v HCLite tak v HC2, ta v HC2 ovšem umí pracovat i Lua programem - dávají mnohem širší možnosti přizpůsobení a upravení programu tlačítek.






Jak vytvořím nové virtuální zařízení?

  1. Na hlavní obrazovce (vřele se doporučuje PC/notebook) si vyberu zařízení pak přidat nové zařízení a následně virtuální zařízení s ikonkou modré krychle.
  2. První krok samotné tvorby zařízení je jeho pojmenování a nastavení portu TCP - tento slouží například při použití virtuálního zařízení pro odesílání HTTP příkazů.
  3. V dalším kroku si vyberte tlačítka lze si vybrat postupně jedno po druhém popřípadě i víc najednou ( pokud nemáte duplikované tlačítka pak je tato metoda o něco rychlejší).
  4. Každé tlačítko by mělo mít popis a funkci (i pokud jsou některá jen pro odsazení jiných funkčních) - ovladač bude mnohem přehlednější. Tlačítka zastávající nějakou funkci samozřejmě musí mít i tuto funkci vloženou. Je také možné určit hlavní tlačítko, jež například spustí či vypne TV.

    GRS9XkIYpUaovxoW59NJpPcqMM4C17M7mA.png

  5. Po vyplnění funkcí a jmen tlačítek vše nezapomeňte uložit. A samozřejmě zkontrolovat vzhled zařízení.

  6. Je možné, že na něco zapomenete a lze přidávat další tlačítka posuvníky nebo štítky.

    8NCfFqNeXiyxayMNo2f3-FOxg2XsLvqx1A.png




    POZNÁMKA: Pole Hlavní smyčka, které je úplně dole ve virtuálním zařízení je možné použít jen s HC2.

  7. Pokud si přeji, aby zařízení mělo hlavní smyčku (jež lze například naprogramovat tak, aby odesílala periodicky stav či výstup nebo debug log).

  8. Opětovně vše uložte a zkontrolujte funkčnost jednotlivých tlačítek.

  9. Předpokládaje, že vše funguje jak má pak jste hotov a můžete zařízení rovnou využívat.


    Nezařazené poznámky:
    Virtuální zařízení lze také použít k vypisování například stavu zařízení, počasí atd. v takovém případě nebude mít zařízení tlačítka a tedy nebude zobrazovat ani hlavní tlačítko.
    Zařízení v aplikaci zobrazuje hlavní tlačítko, pro zobrazení všech tlačítek je nutné se podívat na detail zařízení - tedy kliknout na text nebo ikonu... kamkoliv krom hlavního tlačítka.


Příklady příkazů a dokumentace příkazů na fibaro.co.uk.
Dokumentace k REST API a k Lua API na developer.fibaro.com.