Co je potřeba

  • FGD-211 stmívač (dimmer) Fibaro 500 W 
  • FGB001 Bypass - pomocný modul pro stmívač
  • Stmívatelnou LED žárovku (230 V) - stmívatelné žárovky bývají označené Dimmable
  • Tlačítkový / mžikový vypínač

LED osvětlení

Stmívání žárovky LED vyžaduje elektronickou regulaci PWM. Intenzitu světla tedy měníme elektronicky, nikoliv velikostí napětí a protékajícím proudem, jak tomu bylo u běžných (wolframových) žárovek.


POZOR: ne všechny LED žárovky jsou stmívatelné. Hledejte takové modely LED žárovek, které nesou označení Dimmable. Ověřené LED stmívatelné žárovky vyrábí firma Philips, ostatní výrobci mají se stmíváním problémy.


LED žárovky jsou konstrukčně složitější, obsahují pokročilou elektroniku pro jejich řízení, úsporu energie a jsou přizpůsobené pro nasazení v běžné domácnosti. Právě z důvodu úspory energie je jejich regulace při stmívání náročná. Pro správnou funkčnost je potřeba používat podporované stmívače (univerzální bezdrátový stmívač pro LED i běžné světelné zdroje je stmívač Fibaro s označením FGD-211). 


Minimální zátěž

Fibaro stmívač umí pracovat od minimální zátěže 25 W. Z toho vyplývá, že celý okruh osvětlení, kam je připojen stmívač Fibaro FGD211, by měl mít minimálně 25 W. Pokud má stmívatelný světelný okruh celkový příkon menší než 25 W, instalujte k jedné žárovce (paralelně - tj. mezi nulový a fázový vodič) pomocný modul pro stmívač Fibaro Bypass - FGB001, který se chová jako virtuální zátěž. Bypass také pomáhá potlačit blikání žárovky při jejím náběhu nebo při stmívání.


Obr. 1 - Zapojení LED žárovky se Stmívačem

Maximální zátěž

Při použití stmívače mají LED žárovky vyšší nárazový proud, než je jejich pracovní hodnota. V běžné praxi se volí maximální jmenovitý výkon stmívače (při použití LED) s násobkem 5-10×. Na jeden stmívač Fibaro GGD211 500 W doporučujeme připojit LED s celkovou maximální zátěží 80 W.


Nastavení parametrů pro práci s LED v systému Fibaro Home Center

Žárovky od různých výrobců mají rozdílné vlastnosti. Při použití stmívače se mohou objevit různé problémy – blikání žárovky, nebo se žárovka nerozsvítí. V takovém případě je potřeba upravit parametry modulu stmívače v systému Fibaro Home Center.



Parametr

Funkce






20

Umožnuje změnu délky řídicího impulzu. Funkce umožňuje zmenšení minimální dosažitelné úrovně jasu, prodloužením řídicího impulsu. Díky snížení minimální úrovně jasu je možno zcela stmívat LED svítidla.


Nevhodné nastavení může způsobit špatnou funkci stmívače. 


Doporučujeme nastavit hodnoty mezi 134-140. Najděte takovou hodnotu, která nejlépe odpovídá konkrétní LED žárovce (žárovka nebliká v žádné úrovni stmívání). 

Výchozí nastavená hodnota: 110 pro 50 Hz, 101 pro 60 Hz

Možné hodnoty parametru: 100-170




12
Maximální dovolená úroveň jasu na výstupu stmívače [%].

Výchozí nastavená hodnota: 99

Možné hodnoty parametru: 2-98


13
Minimální dovolená úroveň jasu na výstupu stmívače [%].

Výchozí nastavená hodnota: 2

Možné hodnoty parametru: 1-98