V následujícich bodech si shrneme nastavení sítě, které mohou způsobovat problémy a nestabilitu připojení Shelly k wifi síti.

Doporučení

1. Statické adresy IP pro zařízení napájená z baterie

Doporučujeme používat statické IP adresy pro zařízení napájená z baterie, a to jak pro H&T, tak zejména pro dveřní/okenní čidlo, nastavené přímo na každém zařízení Shelly (nikoli pouze rezervace DHCP nastavené na routeru). Více podrobností o této funkci a o tom, jak ji implementovat, najdete v samostatném dokumentu. 

Nastavení statické IP pro zařízení Shelly

Mezi výhody patří:

U zařízení napájených z baterie se zkrátí doba připojení k síti a odesílání aktualizací.

(Ve firmwaru v1.5.9 a novějším již není relevantní) 

U některých modelů routerů a/nebo slabých signálů WiFi se ukázalo, že použití statické IP adresy zvyšuje spolehlivost.

Při DDD (přímá komunikace mezi zařízeními "device-to device") je zaručeno, že IP adresa zůstane stejná. (V případě DHCP se adresy mohou v průběhu času měnit.)

(Ve firmwaru v1.5.9 a vyšším již není relevantní) Bylo prokázáno, že statické adresování IP funguje v některých situacích lépe, pokud je současně obnoveno napájení zařízení a směrovače... Služba DHCP nemusí dobře fungovat, když se některé routery restartují a neobnoví služby DHCP dostatečně rychle.

2. Zakázání WMM a IGMP ve směrovači

V článku, na který odkazuje tento příspěvek domácí automatizace a úvahy o síti, jsou podrobně popsány důvody, proč WMM a IGMP nemusí být vhodné pro zařízení domácí automatizace připojená k WiFi. Mnoho routerů je má ve výchozím nastavení povoleno.

4. Ujistěte se, že váš router umožňuje vícero připojení Wi-Fi

Některá kombinovaná zařízení modem/router/WiFi poskytovaná poskytovatelem internetu mají výchozí limit 10 klientů Wi-Fi, který někdy nemůže nastavit koncový uživatel.

5. Zvažte lepší router

Ve skupině podpory Shelly proběhlo mnoho diskusí o problémech s připojením, když uživatel jednoduše upgradoval svůj router WiFi a/nebo přístupový bod na modernější a spolehlivost připojení WiFi pro všechna zařízení se zlepšila.

6. Vyhněte se používání některých routerů

Některé značky a modely routerů WiFi se ukázaly jako problematické. Než se pokusíte zlepšit příjem vzdáleného zařízení Shelly pomocí rouru, zeptejte se podpory Shelly na jejich zkušenosti. Obavy vznikají také v případě, že opakovač wifi signálu používá stejný SSID jako hlavní router /přístupový bod. Možná bude lepší přiřadit jiný SSID a zajistit, aby se zařízení Shelly vždy připojovalo k bližšímu přístupovému bodu nebo opakovači.

7. Orientace antény

Vestavěná anténa v zařízení Shelly a anténa na routeru nebo přístupovém bodu mají určitou polaritu a síla signálu se liší v závislosti na jejich vzájemné orientaci. Možná zjistíte, že změna polohy daného zařízení Shelly z vodorovné na svislou nebo naopak může pomoci vyřešit problémy se slabým signálem WiFi.

8. Zvažte umístění routeru

Umístění a orientace antén na routeru nebo přístupovém bodu jsou pro spolehlivé připojení k síti Wi-Fi rozhodující. Pokud je to možné, přemístěte zařízení dále od stěn, nábytku nebo jiných překážek, což pomůže eliminovat odrazy, které zhoršují signál WiFi. Čím blíže je volná viditelnost mezi anténami a konkrétním zařízením, například Shelly, kde potřebujete zajistit dobré připojení, tím lépe. Je zřejmé, že optimalizace pro každé zařízení v domě je nemožná, takže je to otázka kompromisu nebo přidání dalších přístupových bodů nebo systému založeného na síti mesh. 

9. Během počátečního nastavení musí být telefon připojen k síti Wi-Fi. Zkuste vypnout mobilní data

Aplikace Shelly musí komunikovat lokálně v síti Wi-Fi, aby mohla vyhledat a nastavit nová zařízení Shelly. Pokud se během nastavení vyskytnou problémy, může pomoci dočasné vypnutí mobilních dat (zapnutím režimu letadlo a následným zapnutím pouze Wi-Fi).

10. Ujistěte se, že nemáte zapnutý režim "izolace WiFi" nebo "izolace přístupového bodu"

Jedná se o funkce, které zabraňují tomu, aby se jakákoli dvě zařízení v domácí síti navzájem viděla. Pokud používáte internet především ke streamování videa, surfování po webu a používání e-mailu, možná jste tuto funkci zapnuli a nikdy jste o tom nevěděli. Protože aplikace Shelly potřebuje místní komunikaci mezi telefonem a zařízeními Shelly, musí být pro správnou funkci vypnuta izolace WiFi.

11. Během nastavení vypněte 5 GHz

Během procesu nastavení může být nutné vypnout síť 5GHz. Zařízení Shelly komunikují pouze prostřednictvím 2,4 GHz a povolení pouze 2,4 GHz sítě na routeru zajistí, že se aplikace telefonu a zařízení Shelly během nastavení správně připojí.

12. Upozornění na určitá omezení týkající se SSID a hesla

Někteří uživatelé hlásili problémy s délkou SSID (příliš krátký) nebo s nealfanumerickými znaky v SSID nebo heslech. Pokud máte problémy s úplně první instalací zařízení Shelly, zvažte tyto možnosti.  

Věnujte pozornost délce identifikátoru SSID a hesla. Musí mít délku od 3 do 36 znaků. 

Některé speciální znaky nejsou podporované.

Aplikace při zadávání těchto údajů rozlišuje malá a velká písmena. Ujistěte se, že v SSID a hesle dodržujete velká/malá písmena.

13. Vždy zkontrolujte heslo zadané při instalaci

Je velmi důležité, aby bylo heslo WiFi zadáno správně. Předtím, než budete pokračovat, použijte funkci v aplikaci pro zobrazení hesla, které je obvykle skryté.

14. Dočasné vypnutí filtrování adres MAC ve routeru

Pokud na routeru používáte filtrování adres MAC, může to nastavení narušit. Při pokusu o nastavení ji zakažte.

15. V systému iOS 13 povolte sdílení polohy během nastavení

K dokončení procesu nastavení pomocí systému iOS 13 je samozřejmě nutné mít zapnuté sdílení polohy.

16. Některé další funkce routeru, které můžete zkusit zakázat

Ze zkušeností se uvádí následující doporučení:

 V některých routerech (obvykle mesh routerech s více AP) je výstupní a roamingový software, například beamshaping a quickroaming, který někdy způsobuje potíže při rozpoznávání lokálně instalovaných zařízení IoT cloudovými službami..... Pokud tyto služby v routeru používáte, zkuste je zakázat...

Doporučení pro Unifi: 

Měli byste zkontrolovat kartu Unifi Clients a upravit sloupce, abyste zjistili více podrobností. Novější operační systém Unifi má také grafy časových statistik pro jednotlivé klienty, které pomáhají zúžit problémy. V mém případě jsem musel pro každý přístupový bod vytvořit samostatnou síť IoT WiFI, protože více zařízení Shelly by to jinak nezvládlo.

Vypněte funkci "Blokovat vícesměrové vysílání a vysílání dat ze sítě LAN do sítě WLAN".

17. Přiřazení kanálů v routeru

Vypněte "automatickou" volbu kanálu na routeru nebo přístupovém bodu. Důvodem je umožnit zařízením, zejména zařízením Shelly napájených z baterie, připojit se zpět ke kanálu, který naposledy používala. Pokud máte zapnutou funkci "auto", může se váš router často pohybovat mezi kanály, které považuje za nejčistší, a ostatní zařízení ho budou následovat.

Ve Spojených státech používejte pouze jeden z kanálů 1, 6 nebo 11. V jiných zemích se může lišit, které kanály 2,4 GHz se nepřekrývají. Nastavte také šířku pásma na 20 MHz. Zde je skvělé vysvětlení, proč se vy (a vaši sousedé) opravdu musíte držet frekvencí 1, 6 a 11.

Vněkterých evropských zemích mohou být preferovány hodnoty 1, 5, 9 a13. Proveďte průzkum ve svém okolí.

18. Zařízení napájená z baterií a "roaming"

Díky síťovým systémům nebo více kabelovým přístupovým bodům (což je ve skutečnosti vhodnější) mohou zařízení, jako jsou telefony a notebooky, "putovat" z jednoho uzlu do druhého, což je užitečné při přecházení z místnosti do místnosti. Některá zařízení Shelly napájená z baterie se záměrně nepřesouvají z jednoho uzlu do druhého, ale zůstávají uzamčena v původním uzlu, který měl při první konfiguraci nejsilnější signál. To má urychlit připojení a šetřit energii baterie, ale může se to vymstít, pokud je zařízení po konfiguraci přemístěno z jednoho místa na druhé. Zařízení napájené z baterie buď nakonfigurujte v blízkosti místa, kde bude nainstalováno, nebo zvažte použití vyhrazených SSID, které jsou popsány níže.

19. Používání vyhrazených SSID

Existují dva důvody, proč byste mohli uvažovat o použití více vyhrazených SSID v síti WiFi (za předpokladu, že máte více přístupových bodů nebo uzlů mesh). První důvod byl popsán výše v souvislosti s bateriovými zařízeními Shelly. Druhým problémem, který je třeba zvážit, je kombinovaný síťový provoz, který zpracovává každý jednotlivý uzel v síti.

Pro důkladnější pochopení tohoto konceptu je žádoucí mít určité znalosti o síťovém provozu, topologii, přetížení, šířce pásma, latenci a propustnosti. Je toho hodně, co je třeba vědět, a pokud si chcete některá z těchto témat vyhledat, najdete na webu mnoho zdrojů. Zde se pokusíme poskytnout dostatek informací, které vám pomohou rozhodnout se, zda je vhodné zvážit vyhrazené uzly a SSID.

Síťový provoz ve vaší domácí síti WiFi, mesh a/nebo kabelové síti Ethernet má určitou topologii. Jedná se o sadu spojení mezi všemi těmito uzly a připojenými zařízeními WiFi, která obsluhují. Berte to jako plán. Toto přirovnání funguje velmi dobře. Mezi libovolnými dvěma místy existují delší a kratší cesty a méně zastávek (nebo skoků) v mezipřistání znamená rychlejší komunikaci, podobně jako výběr dobré trasy na mapě. Existují také rychlejší a pomalejší připojení v závislosti na hardwaru, zvolených frekvencích a míře přetížení.

Systém mesh se snaží toto vše zohlednit a dynamicky přesouvat zařízení do uzlu, který jim bude nejlépe sloužit. Tento implicitní/automatický přístup funguje dobře, pokud má k dispozici všechny potřebné informace a činí informovaná rozhodnutí. Zažili jsme příliš mnoho případů, kdy při kombinaci klientů IoT a jiných klientů WiFi se zcela odlišnými požadavky mohou automatické akce systému mesh způsobit vlastní problémy.

Zamysleme se nad přetížením v naší analogii s mapou. Některé cesty mohou být přímější, ale když víme, jak velký provoz je obvykle na dané cestě, zvolíme jinou trasu. To se jistě děje i v síťovém systému. Jaký druh přetížení by mohl přispět k tomuto jevu? Řekněme, že máte v předním pokoji uzel s televizorem připojeným k Wi-Fi, který streamuje video v rozlišení 4k, a 3 členy rodiny s notebooky. Tento uzel by mohl být zaplaven streamovaným provozem. Vyrovnávací paměť ve všech těchto zařízeních pomáhá maskovat skutečnost, že každé z nich postupně dostává dávky dat s velkou šířkou pásma, aby efektivně zajistilo potřebnou propustnost. Streamování je náročné na šířku pásma, ale latence, tedy doba, za kterou data projdou sítí, je díky ukládání do mezipaměti menším problémem.

Nyní si představte zařízení IoT připojené ke stejnému uzlu v přední místnosti, které konkuruje proudům streamovaného videa. Zatímco tato ostatní zařízení používají uzel, zařízení IoT může být při odesílání/příjmu signálu zpožděno. Uvažujme požadavek http z tlačítka1 na žárovku Shelly Duo. To je věc, která způsobuje, že prodleva mezi stisknutím tlačítka a zobrazením reakce se časově výrazně liší. V nejlepším případě by inteligentní síťový systém mohl zařízení Shelly přesunout do méně vytíženého, ale vzdálenějšího uzlu. Jaký by to mělo dopad na tlačítko Shelly1? Buď se tlačítko nemusí úspěšně přesunout, nebo pokud se přesune, spotřebuje nyní více energie baterie, aby dosáhlo vzdálenějšího uzlu.

Moje doporučení? Vyhraďte jednu sadu uzlů nebo přístupových bodů pouze pro zařízení Shelly a další zařízení IoT a speciálně navrhněte, co se kam připojuje. To se může zdát nákladné a zdvojnásobení počtu uzlů v systému mesh může být nákladné. Můj přístup spočíval v použití mnohem levnějších, dokonce starších síťových zařízení IoT, která mají několik vyhrazených SSID, jež jsou geograficky vybrané.

Umožněte notebookům a telefonům pohybovat se, ale stacionární zařízení připoutejte k určitým přístupovým bodům WiFi. Dbejte na topologii kabelové sítě, aby provoz z částí sítě náročných na streamování neprocházel přes kabelový hardware používaný pro část sítě IoT. Rozmístěte tolik levných přístupových bodů, kolik je potřeba k pokrytí geografické oblasti domu. Nedělejte si starosti s počtem zařízení, která se připojují k danému přístupovému bodu, protože zařízení IoT, jako jsou vypínače, světla, tlačítka a senzory, využívají velmi malou šířku pásma. K bezpečnostním videokamerám přistupujte stejně jako ke streamingu a oddělte je od ostatních uzlů IoT.

Konečně máte síť s nízkou latencí a malou šířkou pásma oddělenou od klientů s vysokou latencí a velkou šířkou pásma.

Tento scénář jsem otestoval na vlastní síti tak, že jsem přesunul notebook na SSID IoT a streamoval youtube. Tento konkrétní uzel obsluhuje více než 30 zařízení a pracoval prakticky bez využití šířky pásma až do dramatické změny, kdy začal streamovat video, což je znázorněno v tomto grafu.

Šířka pásma před, během a po streamování 30s youtube videa:

Během podobného testu se zpoždění komunikace s jedním zařízením Shelly zvýšilo z 0,015 sekundy na téměř 0,5 sekundy v důsledku výše popsaného efektu přetížení způsobeného streamováním videa.

Moje řešení nemusí být pro vaše účely vhodné a na to, co je nejlepší, má vliv mnoho faktorů. Pokud je celá vaše síť stále obsluhována jediným kombinovaným routerem/WiFi zařízením od poskytovatele připojení, možná ještě není čas uvažovat o vyhrazených SSID. Nebo pokud pro vaši konfiguraci dobře funguje automatizovaný síťový systém, je to skvělé. Naučte se měřit, zkoumat a činit informovaná rozhodnutí.

20. Minimální hodnota RSSI v zařízení Ubiquiti

V některých případech nastavení minimálního RSSI zlepšilo stabilitu připojení mezi zařízeními Ubiquiti a Shelly.

Další odkazy